Des de la candidatura del Bloc-Compromís hem denunciat reiterades vegades que el govern del PP, presidit per Peraire en l’anterior legislatura, estava basat en la majoria donada ilegalment per una trànsfuga, la regidora Mari Carmen Gual, avui en les files del PP, i que trobàvem en falta que el PSOE haguera actuat amb contundència demanant la declaració oficial de transfuga i aplicant les accions legals adients. Avui pensem i diem exactament el mateix: que la regidora Mari Carmen Gual va ser una trànsfuga de la que el PP de Torreblanca es va aprofitar saltant-se el Pacte Contra el Transfuguisme que van subscriure.

Avui el PP, prescindint del fet que s’ha aprofitat durant quatre anys d’una trànsfuga per aconseguir el govern, acusa l’actual govern municipal de que està fet d’acord amb dos trànsfugues, Rosana Villanueva i Carlos Albert, que es van presentar per Ciudadanos, i ho justifica recordant les paraules de Compromís en la campanya electoral. Nosaltres farem com sempre hem fet; raonar i comparar primer,  i manifestar les conclusions al final, no fer afirmacions sense cap base.

La declaració de trànsfuga té la seua base en l’anomenat Pacte Antitransfuguisme que  diu així:

“Que la voluntat manifestada pels ciutadans en les urnes, quan constitueix l’expressió essencial d’un règim democràtic, ha de ser respectada, existint un deure de lleialtat política connectat directament amb el respecte a la voluntat popular.”

Analitzem:

Què van dir els candidats de Ciudadanos públicament sobre el PP? Que no pactarien amb ells. Per tant han actuat amb lleialtat política amb els ciutadans que li van donar el vot ja que compleixen el seu compromís social fet públic en quant a aquesta qüestió de la que protesta el Partit Popular.

Només per a que servisca de comparació, recordem què van dir els candidats del PSOE en les eleccions de 2011 sobre pactar amb el PP.  Algú recorda que deixaren oberta la porta per pactar amb ells? Veritat que no? Aleshores Mari Carmen Gual va actuar com una trànsfuga total, trencant amb la decisió del grup amb el que es va presentar a les eleccions municipals, actuant “sense lleialtat política”.

L’acord diu també que “A l’efecte del present Acord, s’entén per trànsfugues als representants locals que, traint als seus companys de llista i/o de grup -mantenint aquests últims la seva lleialtat amb la formació política que els va presentar en les corresponents eleccions locals-, o apartant-se individualment o en grup del criteri fixat pels òrgans competents de les formacions polítiques que els han presentat, o havent estat expulsats d’aquestes, pacten amb altres forces per canviar o mantenir la majoria governant en una entitat local, o bé dificulten o fan impossible a aquesta majoria el govern de l’entitat”.

Seguim analitzant: els trànsfugues ho són per dos conceptes, el primer “trair els seus companys de llista o de grup”. Examinant les dues situacions que estem comparant podem afirmar, sense cap por a errar, que Rosana Villanueva i Carlos Albert, no han traït els seus companys de grup, ja que els dos components han actuat exactament igual; tampoc han traït la llista, ja que l’acord és assumit per la totalitat de la mateixa. No obstant el PP no reconeix de cap manera que la trànsfuga del PSOE que els va donar el govern, no solament va negociar amb ells en contra de la voluntat manifesta dels components del grup Socialista i de la llista electoral, sinó que va participar en un govern en el que el seu partit, la seua candidatura i el grup municipal que va formar la candidatura en la que es va presentar,  no aprovaven. No serveix d’excusa que no va votar, en no presentar-se a la sessió d’investidura, els delictes es cometen tant per acció com per omissió, i l’efecte va ser el mateix: l’alcaldia per al PP. A més no va formar grup polític amb els seus companys de candidatura, actuant en contra de la voluntat dels seus votants.

Només queda obert el fet d’haver estat expulsats del partit, si és que ho han estat en realitat, i vore què predomina, la voluntat d’un partit, contrària a la que es va fer manifestar durant la campanya electoral, o la de la candidatura i el grup municipal, que ha actuat en correspondència amb el programa presentat.

Per a nosaltres està ben clar, el compromís social està en el programa fet públic, i el que ha passat en Torreblanca aquesta legislatura n’està totalment d’acord amb el manifestat en la campanya electoral, mentre que el que va passar fa quatre anys, no.  O siga que la trànsfuga era Mari Carmen Gual i el beneficiari el PP. Doble moral? No, simplement  falta de moral.