Compromís per Torreblanca estudiarà canviar l’arreplegada de residus actual pel sistema de porta a porta i la possible ubicació d’indústries derivades de l’activitat de l’aeroport.

El torreblanquí Joan Piquer, Director General del Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental en el govern del Botànic, va analitzar, junt amb el col·lectiu de Compromís per Torreblanca i una nombrosa assistència, el canvi de sistema de recollida de residus.

El tema estrella de la xerrada va estar centrat en els problemes que originen els contenidors de residus i la baixa quantitat de productes que es reciclen. La  candidata a l’Alcaldia de Torreblanca per Compromís, Miriam Pañella, va plantejar “els problemes d’olors per falta de neteja dels contenidors i els problemes d’higiene que ocasiona l’acumulació del fem en els contenidors més encara quan no es segueixen els horaris existents per a dipositar les bosses. També va ressaltar la “mala imatge que es dóna en l’entrada a Torrenostraquan arriben els turistes i visitants, moltes vegades “els dóna la benvinguda un muntó de caixes i bosses de fem situades fora dels contenidors que hi ha al costat de la senieta”. Aquesta circumstància és produeix “tant perquè els contenidors estan plens com per la falta de civisme d’algunes persones”, va dir.

Miquel Giner, també candidat de Compromís per Torreblanca, va preguntar per altres problemes, com la possibilitat que es produïsca energia elèctrica mitjançant plaques fotovoltaiques en els edificis municipals, i que en el polígon industrial que Compromís proposa a l’eixida de l’autopista, puga instal·lar-se indústria relacionada amb el desguàs d’avions, a més De plantejar un tractament de la plaga del mosquit més eficaç, temes que es van despertar l’interés de la assistència a la reunió.

Estat dels contenidors els dia abans de la xerrada

Joan Piquer va ressaltar l’experiència duta a terme en la població alacantina d’Orba, on han instal·lat la recollida selectiva de residus porta a porta amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient. Els veïns tenen uns cubs especials, pagats per la Conselleria, diferenciats segons el tipus de residu, que només han de treure a la porta de casa. D’aquesta manera no fan falta els molestos contenidors que ningú vol tindre  prop seu.

Joan Piquer va destacar que amb aquest sistema de recollida “han passat d’un reciclatge del 15  a més del 85%”, amb la qual cosa s’ha reduït molt el residu orgànic i indiferenciat, i que portarà a l’abaratiment general del servei, ja que és disminueix molt el trasllat i tractament en planta.

Compromís per Torreblanca estudiarà aquest sistema que ja funciona en altres comunitats, com Catalunya o Balear

s, i també en molts països europeus, i ho ha inclòs en el seu programa electoral.

Miquel Giner es va interessar per l’activitat de desguàs d’avions que es porta a terme en l’aeroport de Castelló la firma britànica e-Cube Solutions Limited. Piquer ha considerat que la proposta de Compromís per Torreblanca de promocionar un polígon industrial en els voltants de l’eixida de l’autopista, per la seua bona comunicació,” podria considerar-se interessant  per a situar alguna indústria derivada  d’aquesta activitat” afegint que“no havíem de perdre el temps i deixar que ens passe per davant aquesta oportunitat sense aprofitar-la”.

Els assistents van fer nombroses preguntes que van ser  contestades per Piquer, tant en relació al tractament de residus com a les instal·lacions fotovoltaiques , les emissions de CO2,  la qualitat de l’aigua potable i altres.